Dieta bezglutenowa od jakiegoś czasu uważana jest za jedną z najbardziej modnych diet. Po jedzenie bezglutenowe przeznaczone dla osób z nietolerancją glutenu oraz zmagających się z celiakią, sięga coraz więcej osób. Jednak czy to rzeczywiście rekomendowany sposób odżywiania dla wszystkich? Rozwiewamy wątpliwości.

Zdaniem wielu osób dieta bezglutenowa ma przede wszystkim przynieść zdrowie, pomóc w redukcji zbędnych kilogramów oraz poprawić samopoczucie. Dlatego sięgają oni po jedzenie bezglutenowe i tworzą codzienny jadłospis w oparciu o dania niezawierające rzekomo szkodliwej proteiny. Okazuje się jednak, że takie postępowanie niekoniecznie jest zdrowe.

Dieta bezglutenowa – tylko ze wskazań medycznych

Dieta bezglutenowa polega na całkowitym wyeliminowaniu z jadłospisu glutenu – proteiny znajdującej się w ziarnach wielu zbóż. Stworzona została dla osób ze wskazaniami medycznymi, czyli:

  • nietolerujących glutenu
  • chorujących na celiakię
  • borykających się z alergią na pszenicę.

Tylko w tych przypadkach spożywane jedzenie bezglutenowe przynosi zadowalające efekty. Pozwala bowiem uniknąć niepożądanych skutków ubocznych, które pojawiają się po spożyciu choćby niewielkiej ilości glutenu. W przypadku nietolerancji glutenu, można odczuwać silne bóle brzucha oraz wiele dolegliwości trawiennych, zmagać się z wysypką, ciągłym zmęczeniem i osłabieniem, anemią czy drętwieniem oraz bólem rąk i nóg.

Skutki stosowania diety bezglutenowej przez osoby zdrowe

Jedzenie bezglutenowe stało się popularne mniej więcej w 2011 roku po publikacji badań nad glutenem. Po bardziej wnikliwych analizach okazało się, że  tak naprawdę nie istnieją żadne dowody wskazujące na to, by pacjenci uskarżający na nadwrażliwość na gluten rzeczywiście reagowali na proteiny ze zbóż. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że to efekt nocebo (efekt przeciwny do placebo) odpowiadał za pojawiające się dolegliwości.

Podobnego zdania są nie tylko dietetycy, ale i lekarze. Okazuje się, że całkowite wyeliminowanie glutenu może mieć poważne konsekwencje zdrowotne. Dieta, której podstawą jest jedzenie bezglutenowe, pozbawia organizm wielu cennych substancji odżywczych, np. składników mineralnych, kwasu foliowego. Co zatem z redukcją masy ciała, którą powoduje dieta bezglutenowa? Bardzo prawdopodobne, że to zmiana podejścia do odżywiania i staranne selekcjonowanie posiłków może być przyczyną spadku zbędnych kilogramów.

Jeżeli Twój organizm faktycznie nie toleruje glutenu, obecnie możesz wybierać pośród szerokiego wyboru produktów. Jedzenie bezglutenowe stało się bardzo popularne. Możesz je zamówić w wielu restauracjach – także przy składaniu zamówienia online.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here