To, co przyszła mama je, bardzo często ma wpływ nie tyko na jej zdrowie, ale także na rozwój dziecka. W tym okresie warto więc zwrócić uwagę na to, które produkty są zdrowe i co należy wprowadzić do jadłospisu, a czego bezwzględnie unikać.

Jak jeść w ciąży?

W okresie ciąży należy jeść w taki sposób, by ważnych składników mineralnych starczyło zarówno dla matki, jak i dla dziecka. Niekoniecznie przy tym trzeba zwiększać porcje produktów. Istotniejsze jest to, by jeść produkty bogate w wartościowe składniki. Ogólna kaloryczność produktów powinna być zwiększona jedynie o czterysta kalorii. Oprócz zawartości składników odżywczych warto jest sprawdzić, czy dane produkty są ekologiczne.

Składniki ważne w ciąży

Podobnie jak w przypadku innych zdrowych diet, także jadłospis przeznaczony dla kobiet w ciąży opiera się przede wszystkim na tym, by w ciągu dnia jeść pięć posiłków. W posiłkach powinny znaleźć się przede wszystkim produkty zbożowe, które są bogate w żelazo. Ważne są również warzywa i owoce bogate w witaminy. Istotne jest również, by kobieta w ciąży jadła produkty bogate w białko, takie jak nabiał czy ryby. Jednocześnie doradza się, by w okresie ciąży zrezygnować ze słodyczy i innych produktów składających się z prostych węglowodanów.

Dodatkowe składniki

W ciąży często zaleca się stosowanie dodatkowych suplementów diety. Istotne jest zwłaszcza przyjmowanie kwasu foliowego. Oprócz tabletek konieczne jest wprowadzenie do diety produktów bogatych w ten składnik. To między innymi zielone warzywa, takie jak kapusta, szpinak czy sałata. Warto zrezygnować ze standardowej kawy, a zamiast niej stosować produkty przeznaczone dla kobiet w ciąży, takie jak Mama Coffee. Kofeina zawarta w standardowej kawie zmniejsza przyswajalność ważnych składników, dlatego nie jest zalecana w okresie ciąży.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here