Odchudzanie bez efektu jo-jo jest możliwe
fot. Pixabay.com

Klucz do zdrowego i rozsądnego odchudzania jest jeden. Tylko racjonalne ograniczanie podaży kalorii oraz połączona z nim aktywność fizyczna dają nam gwarancję, że utracone kilogramy nie wrócą. Jeśli jeszcze zmiany w diecie oraz ruch zagoszczą w waszym życiu na stałe, efekty będą gwarantowane. 

Przeczytaj też: http://www.and1.pl/jak-schudnac-i-nie-przytyc/

Trenowanie przy diecie redukcyjnej

Jeśli stosujcie dietę redukcyjną, czyli taką, która zmniejsza podaż kalorii, a jednocześnie trenujecie, warto pamiętać o tym, że podczas intensywnych treningów zużywamy znacznie nasze zasoby energetyczne. Przy tym, gdy spożywamy podczas posiłków mniej kalorii, naszemu organizmowi dostarczamy znacznie mniej glikogenu. Jego niedobory lub zupełny brak mogą doprowadzić do poważnych zaburzeń metabolicznych i problemów zdrowotnych. Aby taki stan wykluczyć, należy redukować kalorie rozsądnie i z głową. Zmniejszenie ich o około 10, maksymalnie 20 procent, to gwarancja bezpiecznego odchudzania dla naszego organizmu. W ten sposób tracić będziemy około 0,5 kg tygodniowo. Jeśli trenujemy, nie chcemy dopuścić do tego, aby organizm czerpał energię z naszych mięśni. Dlatego też 60 procent wartości kalorycznej posiłków osób trenujących powinny stanowić węglowodany o niskim indeksie glikemicznym.

Jak sprawić, aby białko i tłuszcze nie powodowały przybierania na wadze?

Białko jest tym składnikiem odżywczym, który bierze czynny udział w odbudowie i nadbudowie tkanki mięśniowej. Wykorzystywane jest też do produkcji energii, która zamieniana jest na ciepło w procesie termogenezy. Jeśli zaś chodzi o kwestie odchudzania i stosowania diety, białko najlepiej zaspokoi głód i powstrzyma apetyt. Dlatego też w plan dietetyczny najlepiej włączyć jak najwięcej produktów białkowych. Praktycznie nie ma takiej opcji, aby tyć od nadmiaru białka. Szybciej zostanie ono zamienione na glikogen i wydalone w procesie wydatkowania energii, niż w tkankę tłuszczową.

Niespożytkowana energia odkłada się w tkance tłuszczowej. To nią obrastamy, gdy zaczynamy przybierać na wadze. Jej też chcemy się pozbyć w procesie odchudzania. Jednak tłuszcze są nam również niezbędnie potrzebne do prawidłowego funkcjonowania naszego metabolizmu, więc nawet na diecie nie można z nich całkowicie zrezygnować. Warto natomiast sięgać po tłuszcze nienasycone, roślinne oraz te z grupy Omega 3 i Omega 6. Tłuszcze nasycone, odzwierzęce nie zaspakajają prawidłowo apetytu i nie dają uczucia nasycenia ponieważ nie powodują wyrzutu glukozy.

Zobacz też: http://prowital.pl/jakie-zagrozenia-moze-stanowic-dieta-redukcyjna/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here