Jakie właściwości lecznicze ma pyłek pszczeli

Eksperci uznają, że ogromne zagrożenie wyginięcia pszczół może mieć negatywne skutki również dla ludzkości. Szacuje się, że już cztery lata po wymarciu tych owadów, zginą również ludzie. Okazuje się, że pszczoły są niezwykle pożyteczne, ponieważ zapylają rośliny. Co więcej, produkują produkty, które dla człowieka mają ogromnie pozytywny wpływ na zdrowie. Jednym z nich jest pyłek pszczeli. Dowiedz się o nim więcej.

Co to jest pyłek pszczeli?

Pyłek pszczeli, to pyłek kwiatowy, który zbierają pszczoły. Pyłek stanowi ich pokarm, a w formie przetworzonej trafia do ula, w którym właśnie pyłkiem kwiatowym żywią się młode owady. Pszczoły formują pyłek w postać niewielkich kulek, które zbierane są przez pszczelarzy i poddawane procesowi suszenia. W tej formie możemy go nabywać i jak najbardziej warto to robić. Sprawdź, jak prozdrowotnie działa pyłek pszczeli.

Co zawiera pyłek pszczeli?

Ten pszczeli produkt to tak naprawdę pyłek kwiatowy, a jego dobroczynne właściwości zależą od tego, z jakich roślin został zebrany pyłek. Co ciekawe, każda kuleczka to zestaw nawet 100 tysięcy różnych pyłków, nic więc dziwnego, że pyłek pszczeli uznawany jest za naturalne lekarstwo. Pyłek najczęściej jest żółty lub brązowy, jego kolor zależy od roślin, z których został zebrany. 

W każdej kuleczce pyłku pszczelego znajduje się aż 35 makro i mikroelementów, takich jak żelazo, wapń, miedź, chrom czy magnez. Ten pszczeli produkt to także ogromne pokłady witamin, szczególnie tych z grupy B, witaminy C oraz PP. Pyłek pszczeli jest niezwykle doceniany również dlatego, że zawiera fitohormony i enzymy, które mają korzystny wpływ na procesy metaboliczne w ludzkim organizmie. 

Kiedy warto stosować pyłek pszczeli? 

Ten pszczeli produkt jest zalecany profilaktycznie, w ramach wzmacniania odporności organizmu. Z powodzeniem mogą go stosować dzieci i to nie tylko w trakcie infekcji chorobowych. Zaleca się spożywanie codziennej dawki pyłku pszczelego już w okresie wiosennym, aby zdobyć odporność na możliwe choroby typowe w sezonie jesienno-zimowym. 

Co więcej, ze względu na doskonały skład, pyłek pszczeli świetnie sprawdza się w ramach suplementacji wśród osób, które stosują dietę wegetariańską, borykają się z niedoborami białka i węglowodanów czy zdiagnozowano u nich anemię. Pyłek pszczeli może wspierać leczenie farmakologiczne w przypadku pacjentów z zapaleniem wątroby czy chorobami dróg żółciowych. Ponieważ ma działanie antybakteryjne, świetnie sprawdza się w diecie oczyszczającej, szczególnie wśród palaczy, kawoszy, ale również wśród osób, którzy przeszli intensywne leczenia antybiotykami. 

Warto również wskazać, że pyłek pszczeli jest doskonałym źródłem cennych witamin i minerałów dla kobiet ciężarnych. 

Pamiętaj, że jeśli chcesz skorzystać z dobrodziejstw natury i nabyć ten pszczeli produkt, zamów pyłek pszczeli tylko w sprawdzonej pasiece, która działa ekologicznie, a do swoich produktów nie dodaje żadnych sztucznych substancji.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here