Produkty o niskim indeksie glikemicznym chronią przed cukrzycą
fot. Pixabay.com

Spożywanie produktów o niskim indeksie glikemicznym (IG) to ważna sprawa nie tylko dla cukrzyków. Ale to właśnie diabetycy muszą o to dbać szczególnie. Indeks glikemiczny umożliwia sklasyfikowanie posiłków ze względu na ilość glukozy dostarczonej do krwi po ich spożyciu. 

Przeczytaj też: http://wolnezdrowie.pl/indeks-glikemiczny/

Czym właściwie jest indeks glikemiczny i jakie ma znaczenie?

Indeks glikemiczny pozwala na sklasyfikowanie żywności według tego, w jaki sposób wpływa ona na poziom glukozy we krwi dwie godziny po posiłku. Określa on szybkość wzrostu stężenia glukozy po spożyciu danego posiłku w porównaniu do spożycia samej czystej glukozy. IG glukozy wynosi 100. Produkty o niskim IG to produkty z IG mniejszym niż 50, o średnim IG mówimy w przedziale 55-70, a o wysokim powyżej 70. Te ostatnie należy spożywać jak najrzadziej, nawet jeśli nie chorujemy na cukrzycę.

Na wysokość IG wpływa obróbka termiczna, ilość i rodzaj węglowodanów zawartych w produkcie, stopień dojrzałości owoców czy też ilość skrobi w posiłku.

Produkty o niskim indeksie glikemicznym – dlaczego warto opierać na nich dietę?

Aby zadbać o prawidłowy metabolizm oraz właściwe funkcjonowanie organizmu warto spożywać jak najwięcej produktów o zerowym, niskim lub średnim indeksie glikemicznym. Po te z wysokim IG powinniśmy sięgać jak najrzadziej.

Produkty o niskim indeksie glikemicznym:

  • zapobiegają wysokiej glikemii po posiłku;
  • wspierają prawidłową produkcję insuliny w trzustce;
  • zapobiegają insulinooporności;
  • chronią przed otyłością;
  • zmniejszają ryzyko wystąpienia cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych;
  • redukują wpływ stresu oksydacyjnego na organizm;
  • obniżają poziom złych tłuszczów, podnosząc jednocześnie działanie dobrych.

Produkty o niskim indeksie glikemicznym a cukrzyca

Spożywanie produktów i posiłków o niskim IG jest szczególnie ważne w przypadku diabetyków. Żywność o wysokim IG powoduje bardzo szybki wyrzut glukozy we krwi. Równie szybko obniża się jej stężenie oraz następuje atak głodu. Takie wahania mogą doprowadzić do tego, że trzustka przestanie nadążać z dostosowywaniem poziomu insuliny do wymagań organizmu. W konsekwencji doprowadzi to do powstania insulinooporności, a w końcu także cukrzycy. Ponadto problemy z regulacją poziomu glukozy we krwi prowadzą również do nadwagi i otyłości, chorób sercowo-naczyniowych, nadciśnienia, miażdżycy, a w końcu także cukrzycy typu 2.

Zobacz też: http://prowital.pl/czym-sa-wymienniki-bialkowo-tluszczowe/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here