Dieta na nadkwasotę ma na celu spożywanie takich produktów, które nie wzmagają wydzielania soku żołądkowego. Taki jadłospis musi być stosowany w przypadku niektórych chorób. Które produkty można spożywać w takiej sytuacji?

Nie tylko jadłospis

Dieta w przypadku nadkwasoty to nie wszystko. Aby sprawić, że soki żołądkowe będą produkowane w sposób regularny, niezbędne jest stałe spożywanie posiłków. Dzięki temu organizm może przygotować się do rozpoczęcia procesu trawienia w żołądku. Takie działanie często wspomaga leczenie refluksu przełykowo-żołądkowego. Niezbędne bywa również stosowanie odpowiednich leków na receptę, które nie neutralizują kwasu żołądkowego, ale powstrzymują jego wydzielanie.

Produkty, które można jeść przy nadkwasocie

Oprócz spożywania małych porcji, podczas stosowania diety na nadkwasotę należy spożywać produkty bogate w białko. Należą do nich przede wszystkim ryby oraz nabiał. Nie należy jednak stosować mleka, ponieważ jak pokazują badania tylko początkowo działa ono łagodząco. Potem wpływa na wzmocnienie wydzielania kwasu żołądkowego. Bardzo istotne jest, by nie przejadać się podczas terapii. Rozciąganie ścian żołądka prowadzi do wzmocnienia wydzielania gastryny, hormonu, który wpływa na wydzielanie kwasu żołądkowego.

Zawartość innych składników

W przypadku diety na nadkwasotę należy zminimalizować spożycie błonnika. Szczególnie ten zawarty w produktach zbożowych może spowodować podrażnienie ścian żołądka. W przypadku błonnika zawartego w warzywach i owocach najlepiej jest zminimalizować jego działanie poprzez ich obróbkę termiczną. Błonnik zawarty w owocach podczas gotowania i pieczenia zmienia się w galaretkę, która nie działa drażniąco. Nie należy natomiast rezygnować ze spożywania tych zdrowych produktów, ze względu na wysoką zawartość witamin. W razie wątpliwości należy skonsultować się z lekarzem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here