Najsmaczniejsze przepisy na ciasta na Wielkanoc

Święta wielkanocne nie mogą się obyć bez pysznych słodkości, takich jak mazurki, pascha, serniki, babki czy babeczki do koszyczka. Wypieki powinny dobrze smakować i pięknie wyglądać. W końcu są ozdobą świątecznego stołu. Przedstawiamy najlepsze propozycje na ciasta świąteczne!

Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą

Mazurek z kremem budyniowym i białą czekoladą to idealny przepis na udane święta. Jest to jedno z tych ciast, które powinny zagościć na wielkanocnym stole. Mazurka przeważnie nie jemy na co dzień, dlatego warto poświęcić trochę czasu, by wyszedł wyśmienity. Do przygotowania kremu będziemy potrzebować Budyniu o smaku śmietankowym bez cukru WINIARY, śmietanki kremówki, mleka, białej czekolady oraz konfitury malinowej. Mazurka możemy dowolnie udekorować bakaliami, na przykład kandyzowanymi owocami, orzechami, płatkami migdałowymi czy rodzynkami, a także świeżymi owocami. Wszystko zależy od naszej kreatywności!

Babka cytrynowa z majonezem

Przygotowując ciasta na Wielkanoc, warto czasem trochę poeksperymentować. Babka cytrynowa z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY to nowa odsłona tradycyjnego wypieku, która może stać się hitem na wielkanocnym stole! Dodatek majonezu sprawi, że ciasto będzie puszyste i delikatne. Ten niecodzienny składnik w cieście jest całkowicie niewyczuwalny i idealnie zastępuje olej. Słodkiego cytrynowego smaku nada własnoręcznie przygotowany lukier z cukru pudru i cytryny. Aby babka jeszcze piękniej prezentowała się na stole, można ją ozdobić bakaliami.

Pascha wielkanocna

Pascha wielkanocna już od dawna gości na polskich stołach. Ciasto nie wymaga pieczenia – wystarczy schłodzić je dobrze w lodówce. Sekretem zawsze udanej paschy jest dokładnie zmielony twaróg. Ciasto będzie się pięknie prezentować, gdy udekorujemy je świeżymi owocami. Można wykorzystać na przykład mandarynki, winogrona, jabłka czy ananasa. Świeże owoce z powodzeniem zastąpią ulubione bakalie. Tak przygotowana pascha z pewnością posmakuje naszym bliskim i ozdobi wielkanocny stół.

Sernik wiedeński

Sernik to klasyka, której nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Chętnie eksperymentujemy z tym ciastem, przyrządzając jego różne wersje – na przykład z kruszonką czy na zimno. Na tegoroczne święta wielkanocne proponujemy przygotować sernik po wiedeńsku. Jest on delikatny i odpowiednio słodki. W tym przypadku również należy użyć dobrze zmielonego twarogu. Idealnej konsystencji nada Budyń o smaku śmietankowym WINIARY. Gotowy sernik można polać gęstą, płynną czekoladą lub posypać cukrem pudrem.

Wielkanocne babeczki majonezowe z kremem śmietankowym

A może słodkie babeczki wielkanocne? Taka propozycja ucieszy całą rodzinę. Babeczki nie tylko świetnie smakują, ale również zachwycają wyglądem. Wystarczy tylko kilka minut i trochę kreatywności, aby stworzyć z nich wielkanocne zajączki. Uszy zrobimy z ciasteczek, a oczy, nos i wąsy z małych cukierków oraz kawałków laski wanilii. Również w tym przepisie sekretem puszystego ciasta jest Majonez Dekoracyjny WINIARY. Delikatny krem warto przygotować ze śmietanki, cukru pudru i serka mascarpone. Każda babeczka może mieć inny kolor – wystarczy do kremu dodać odrobinę barwników spożywczych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here