Dietetycy zwracają uwagę, że odpowiednia dieta jest niezbędnym elementem naszego codziennego życia. Nie tylko z uwagi na utrzymywanie prawidłowej wagi, ale także ze względu na dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości składników odżywczych. Najczęściej mówi się o tym, aby zjadać 5 posiłków dziennie.
Jednak nie każdy ma na to czas, więc jak się za to zabrać?
Śniadanie
Bardzo często rano brakuje czasu na spokojne zjedzenie śniadania. Zwłaszcza, jeżeli mamy na głowie odprowadzenie dzieci do przedszkola, załatwienie ważnej sprawy po drodze do pracy lub gdy po prostu przestawimy budzik na parę minut później, niż powinniśmy. W efekcie albo całkowicie pomijamy pierwszy posiłek albo jemy coś na szybko, tylko po to, żeby zagłuszyć głód. Jednak śniadanie jest kluczowe. Z bardzo prostej przyczyny: dostarcza nam energii na cały dzień i pobudza organizm do pracy. Nie musi to być wcale coś wyszukanego i czasochłonnego. Unikaj słodkich śniadań i ciężkostrawnych. Powinno być pożywne, ale także i lekkie, ponieważ z pewnością nie chcesz odczuwać ciężkości przez kolejne godziny. Doskonale sprawdzi się musli z dodatkiem ulubionego owocu: lekko i zdrowo! Pamiętaj także o napoju – najlepiej o wodzie z cytryną.
Drugie śniadanie
Regularne odstępy między posiłkami pozwolą na ustabilizowanie się pracy twojego organizmu. Najcięższe wydaje się wyrobienie w sobie nawyku przestrzegania odpowiednich pór dnia, zwłaszcza, kiedy nie pozwala nam na to np. praca ze względu na jej charakter. Dlatego dobrze to zaplanuj, ponieważ później będzie tylko łatwiej.
I tak, drugie śniadanie powinno być raczej lekkie, ale zaspokajające głód. Jak najbardziej może to być po prostu jabłko, banan i do tego np. jogurt naturalny. Bardzo dobrym wyjściem jest też sałatka z warzyw, którą możesz przygotować poprzedniego dnia i zabrać ze sobą.
Obiad
Zaleca się, aby obiad spożyć nie później, niż koło godziny 16. Doskonale jednak wiemy, że nie każdy wraca o tej godzinie z pracy, a obowiązki, które na nas czekają w domu także są czasochłonne. Dlatego równie dobrze możemy go potraktować jako pewnego rodzaju „lunch”. Ten, jeden z 5 posiłków dziennie powinien pokryć około 35% dziennego zapotrzebowania naszego organizmu na energię, więc niech będzie raczej sycący i pożywny. Doskonałym wyjściem jest zupa, ale także dania z ryżu czy pełnoziarnistego makaronu. Po prostu przygotuj mniejszą porcję, niż zazwyczaj.
Podwieczorek
Tutaj bardzo dobrze sprawdzi się wyciskany sok z owoców lub warzyw, a także lekkie sałatki z dodatkiem pieczywa. Unikaj jednak roślin strączkowych, ponieważ mogą wywołać wzdęcia, a podwieczorek powinien jednak być bardzo lekki.
Kolacja
Ostatni, z 5 posiłków dziennie powinniśmy zjeść na ok. 2-3 godziny przed snem. Kolacja raczej powinna być lekkim daniem, dlatego z powodzeniem możesz przygotować rybę, chude mięso i dodatki warzywne. To także pora, kiedy możesz usiąść do stołu razem z rodziną. Jeśli przekonasz bliskich do przestrzegania takich zasad, wzajemne wsparcie z pewnością wyjdzie wam na plus.
Regularność bywa jednak problematyczna; zwłaszcza, jeśli nasz tryb życia bywa różny. Dodatkowo zdarzają się nagłe sytuacje, których nie możemy zlekceważyć dla posiłku. Więc nie bądźmy dla siebie tacy surowi! Jeśli opuścisz drugie śniadanie, a na kolację zjecie zupę robioną na szybko – nic się nie stanie. Małymi kroczkami staraj się wprowadzać nawyk regularnych posiłków i pamiętaj o odstępach czasowych.