Kawa do biura - zdrowa czy niezdrowa

Palarnia kawy to miejsce, w którym wiele osób mogłoby zamieszkać. Według najnowszych badań na świecie dziennie wypija się około 3 miliardów filiżanek kawy dziennie. Na statystycznego Polaka przypada około 1-1,5 filiżanki kawy dziennie. Oznacza to, że każdy z nas spożywa do 3 kilogramów kawy rocznie, choć doskonale zdajemy sobie sprawę, że w przypadku dużej części osób te ilości są znacznie większe. Nieuchronnie pojawia się jednak pytanie, czy kawa jest zdrowa?

  1. Jaką kawę można pić?
  1. Pozytywne skutki picia kawy

Jaką kawę można pić?

Palarnia kawy Warszawa to doskonałe miejsce do zakupu kawy. Nie musisz być szczególnie doświadczonym jej koneserem, aby korzystać z takich miejsc. Chodzi bowiem przede wszystkim o to, by kupować kawę dobrej jakości. Jakość buduje się już na polu uprawnym, potem podczas odpowiedniego procesu palenia ziaren, sposobu ich przechowywania, pakowania i transportu. To wszystko ma wpływ na to, co ostatecznie pijesz. Co piją także twoi pracownicy, klienci lub kontrahenci. Nie bez powodu coraz więcej firm zdecyduje się na zamówienie kawy do biura. Ekspresy do biur to coraz częściej jeden z podstawowych elementów wyposażenia pomieszczeń socjalnych. Do nowoczesnego sprzętu warto zakupić dobrej jakości mieszanki. Wszyscy w biurze z pewnością docenią taką pozytywną zmianę.

Pozytywne skutki picia kawy

Kawa do biura to dobry pomysł nie tylko ze względu na podniesienie standardu warunków pracy, lecz także ze względu na pozytywne skutki, jakie ma spożywanie dobrej jakości kawy w rozsądnych oczywiście ilościach. Oto kilka podstawowych jej zalet:

  • kawa wpływa na poprawę koncentracji i redukuje uczucia zmęczenia; to zasługa zawartych w kawie kofeiny, teofiliny i teobrominy, które zwiększają wydzielanie hormonów: adrenaliny, noradrenaliny, serotoniny i dopaminy;
  • kawa korzystnie wpływa na układ krążenia: spożywanie kawy w umiarkowanych ilościach zmniejsza ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, w tym wystąpienia zawału serca i udaru mózgu;
  • kawa może wpływać także na stężenie glukozy, insuliny, a także insulinowrażliwość tkanek; badania wskazują, że regularne spożywanie kawy mniejsza ryzyko rozwinięcia się u człowieka cukrzycy typu 2;
  • zawarte w kawie antyoksydanty spowalniają proces starzenia się tkanek i skutecznie chronią organizm przed utratą zdrowia; jedna filiżanka kawy ma ich więcej niż szklanka soku z grejpfrutów czy pomarańczy;
  • według niektórych badań kawa zmniejsza ryzyko wystąpienia demencji, choroby Alzheimera i choroby Parkinsona, choć badacze nie potrafią tego jeszcze dokładnie wytłumaczyć.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here