Kawa w ciąży to nie najlepszy pomysł. Zawartość kofeiny w tym produkcie podnosi ciśnienie krwi, co może być szkodliwe zarówno dla przyszłej mamy, jak i dla dziecka. Ponadto kawa ogranicza przyswajanie ważnych odżywczych składników. Dlaczego jeszcze warto zrezygnować z tej używki w okresie ciąży?
Kawa w ciąży
Warto pamiętać, że kawa może przenikać do organizmu płodu. W przeciwieństwie do osoby dorosłej, wątroba tak małego dziecka nie działa jeszcze w sposób prawidłowy. To sprawia, że takie produkty jak kawa działają znacznie silniej, ponieważ nie są prawidłowo metabolizowane. Kofeina zawarta w kawie może przyśpieszać pracę serca płodu, co nie wpływa dobrze na rozwój młodego organizmu. Ponadto, jak się okazuje, kawa nie tylko przeszkadza w przyswajaniu ważnych składników odżywczych, ale także działa moczopędnie. To sprawia, że wiele istotnych substancji zostaje wypłukanych z organizmu. Z wymienionych powodów konieczne jest zrezygnowanie z tej używki w czasie ciąży.
Czym zastąpić kawę?
Dla wielu kobiet zrezygnowanie z kawy oznacza bardzo duże poświęcenie. Na szczęście istnieją produkty, które mogą z powodzeniem zastąpić ten czarny napój, nie działając przy tym źle na zdrowie dziecka. Pierwszym z nich jest MAMA COFFEE to kawa zbożowa, która przypomina smak standardowej kawy, jednak nie ma złego wpływu na rozwój płodu. Ponadto ten produkt został wzbogacony w witaminy i wiele innych cennych składników. Kawę można również zastąpić herbatą, jednak również należy pić ją z ograniczeniami, ponieważ niektóre gatunki działają tak samo jak kawa. Niektórzy doradzają picie tak zwanej bawarki, czyli herbaty z dodatkiem mleka i przypraw. Najlepiej jednak zrezygnować z tego typu napojów i zdecydować się na picie wyłącznie niegazowanej wody mineralnej, która najlepiej nawadnia organizm. Warto pić również zdrowe soki owocowe i warzywne.