kiełki

Każdy z nas chce dbać o zdrowie swoje i swoich najbliższych. To sprawia, że staramy się jak najlepiej dostosować dietę do potrzeb swojego organizmu. W dzisiejszych czasach uwaga skupia się coraz częściej na jedzeniu kiełków. Jest tak prawdopodobnie dlatego, że publikuje się coraz więcej badań i dowodów naukowych świadczących o ich dobroczynnym działaniu na ludzki organizm.

Kiełki są bogate w składniki mineralne takie jak wapń, magnez, fosfor, a także w żelazo, które pomaga zapobiegać niedokrwistości. Zawierają dużo witamin, między innymi witaminę A, witaminy z grupy B oraz witaminę C, która jest antyoksydantem i zapobiega starzeniu się organizmu.

Kiełki możemy zakupić nawet w supermarkecie lub sklepie spożywczym, są one dostępne na półkach ze zdrową żywnością. Ludzie spożywają ten produkt, mając na uwadze wartości odżywcze kiełków roślin. W zależności od gatunku rośliny, z której pozyskujemy kiełki, różnią się one zawartością poszczególnych witamin i mikroelementów. Na przykład kiełki ciecierzycy zawierają bardzo dużo potasu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego, a kiełki soczewicy są bogate w kwas foliowy, zalecany kobietom w ciąży i karmiącym. Kiełki roślin możemy spożywać na wiele różnych sposobów. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do warzywnych sałatek, można je jeść również na kanapkach i bułkach. Możemy ich użyć również jako dodatek do mięs lub element dekoracyjny naszego talerza.

Kiełki możemy również wyhodować sami w naszym domu. Nie jest to trudne. Potrzebujemy do tego zacienionego miejsca i powietrza o większej wilgotności. Musimy im zapewnić również odpowiednią temperaturę, by proces kiełkowania mógł zachodzić prawidłowo, fizjologicznie. Należy pamiętać o systematycznym zraszaniu nasion przeznaczonych do hodowli.

Każdy z nas powinien zastanowić się nad wprowadzeniem do swojej diety kiełków roślin, ponieważ cechują się one działaniem przeciwnowotworowym i pomagają zapobiegać wielu chorobom metabolicznym takim jak cukrzyca, insulinooporność i otyłość.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here