Kumkwaty to małe, żółte, nieraz pomarańczowe owoce cytrusowe o lekko kwaśnym miąższu i słodkiej skórce. Kumkwaty to przede wszystkim źródło witaminy C, a także A i B2. Niestety kumkwaty są mało popularnymi owocami w naszym kraju, pomimo tego, iż wykazują wiele pozytywnych korzyści dla naszego zdrowia.

Minerały

Kumkwaty to źródło żelaza, wapnia, potasu i magnezu. Minerały te mają korzystny wpływ na układ krążenia. Przyczyniają się do utrzymania prawidłowego rytmu serca oraz właściwego ciśnienia krwi.

Błonnik pokarmowy i białka

Kumkwaty zawierają zarówno błonnik jak i białka, które wspierają pracę układu trawiennego. Dzięki błonnikowi pokarmowemu będziemy czuli się syci na dłużej, a to wspomaga odchudzanie.

Przeciwutleniacze

Kumkwaty to bogactwo antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki, a także przyczyniają się do wzmocnienia naszego układu odpornościowego.

Flawonoidy

Kumkwaty zawierają flawonoidy, a dokładnie taninę, luteinę oraz karotenoidy, które hamują rozwój komórek nowotworowych.

Kwasy tłuszczowe omega – 3 i omega – 6

Kumkwaty to źródło kwasów tłuszczowych omega – 3 i omega – 6, które są niezbędne do prawidłowej pracy układu krążenia, a także przeciwdziałają udarom mózgu.

Łagodzą objawy przeziębienia

Kumkwaty rozrzedzają śluz oraz łagodzą ból gardła, dlatego mogą pomóc uporać się z objawami przeziębienia bądź grypy.

Piękna skóra

Bogactwo składników odżywczych zawartych w kumkwatach sprawia, iż ich spożywanie pozytywnie wpływa na kondycję naszej skóry. Jedzenie tych owoców przyczynia się do uelastycznienia skóry oraz zapobiega przedwczesnemu pojawianiu się zmarszczek.

Odchudzanie

Jeden kumkwat ma zaledwie 7 kalorii. Owoce te nie zawierają tłuszczu ani sodu, natomiast mają dużo składników odżywczych, dlatego to idealny produkt dla osób przestrzegających zasad zdrowej diety oraz dbających o linię.

Silne kości

Kumkwaty to źródło wapnia, który niezbędny jest dla prawidłowego funkcjonowania kości i zębów. Dzięki temu, spożywanie kumkwatów zmniejsza ryzyko chorób ze strony układu kostno – stawowego, np. osteoporozy.

Mniejsze ryzyko kamieni nerkowych

Wysokie stężenie kwasu cytrynowego sprawia, iż spożywanie kumkwatów pozytywnie wpływa na pracę nerek, przez co zmniejsza ryzyko pojawienia się kamieni nerkowych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here