L-karnityna to obecnie bardzo znana substancja, stosowana jako środek do spalania tkanki tłuszczowej. Bez niej niemożliwa jest zamiana tłuszczu w energię, co nie tylko sprzyja przybieraniu na wadze, ale często oznacza również pogorszenie pamięci. Czy L-karnityna rzeczywiście jest potrzebna osobom będącym na diecie oraz aktywnym fizycznie?
Co to jest L-karnityna?
L-karnityna to substancja, która może być wytwarzana w ludzkim organizmie. Niezbędna jest jednak do tego obecność takich składników jak żelazo i witamin, takich jak C, B3 czy B6. Zazwyczaj ilość wytwarzana w organizmie jest niewystarczająca w przypadku bardzo aktywnego trybu życia. Wtedy warto sięgnąć po pokarmy, które zawierają L-karnitynę. Za najbardziej efektywne źródło L-karnityny uważa się czerwone wołowe mięso.
Dla kogo przeznaczona jest L-karnityna?
L-karnityną powinny zainteresować się osoby będące na diecie. Wspomaga ona spalanie tłuszczu, co zwiększa efektywność treningów i ćwiczeń. Według badań stosowanie L-karnityny może również przyśpieszyć regenerację po wysiłku. Obecnie stosuje się tę substancję także do leczenia chorób serca, jej zażywanie stanowić profilaktykę w przypadku miażdżycy.
L-karnityna – czy z jej pomocą zawsze spalisz tłuszcz?
Choć L-karnityna rzeczywiście bierze udział w przekształcaniu tłuszczu w energię, to jednak nie należy używać jej jako jedynego środka wspomagającego odchudzanie. Przede wszystkim przy stosowaniu L-karnityny nie należy rezygnować z aktywności fizycznej. Ta substancja działa pobudzająco, ponadto jej stosowanie u wielu osób zmniejsza łaknienie, dlatego dzięki niej można łatwiej utrzymać dietę. Według badań L-karnityny nie da się przedawkować, ponieważ jest rozpuszczalna w wodzie, co sprawia, że organizmowi łatwo jest usunąć jej nadmiar. Mimo to podczas jej stosowania najlepiej kierować się informacyjną ulotką.