Laktoza, a właściwie jej nietolerancja wynika z cukru występującego w mleku. To chyba najbardziej spotykana ze wszystkich nietolerancji pokarmowych. Wynika ona w gdy w organizmie brakuje laktazy. Czyli enzymy, który doprowadza do rozkładu laktozy. Na przykład po spożyciu mleka czy innych produktów mlecznych. Nietolerancja laktozy to reakcja organizmu, która pojawia się po spożyciu produktów zawierających laktozę. W takim przypadku mogą występować kwasy oraz gazy, które podrażniają jelita oraz błonę śluzową. W wyniku których możemy skarżyć się na dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

 

 

nietolerancja laktozyPrzyczyny nietolerancji laktozy

 

Nietolerancja laktozy jest innymi słowami niedoborem laktazy. Nietolerancja laktozy występuje w przypadku nietolerancji cukru mlecznego. Takie objawy mogą się pojawiać zarówno u osób w okresie dojrzewania, jak i osób dorosłych. W przypadku niemowląt oraz dzieci, tolerancja laktozy występuje bardzo rzadko. Nietolerancja laktozy jest spowodowana genem laktazy. Nietolerancja laktozy może wynikać z niedoboru, bardzo często wrodzonego, laktazy. Laktoza występuje także w mleku kobiet karmiących. Czasami jest ona spowodowana różnymi czynnikami, na przykład chorobą Leśniowskiego, zespołem krótkiego jelita, wirusami, bakteriami. Czasami nietolerancja laktozy może wystąpić u dzieci urodzonych przed 32 tygodniem ciąży. Organizm zwłaszcza u wcześniaków jest szczególnie wyczulony na tego typu nietolerancje. Wszystko za sprawą tego, że organizm wcześniaka może nie być w stanie wytworzyć odpowiedniej ilości laktazy. Czasami możemy zgłosić ten problem, próbując go rozwiązać u lekarza. Na przykład stosowanie diety bez mlecznej może przynieść dużą ulgę w przypadku różnych dolegliwości z układu trawiennego oraz pokarmowego. Niektórzy twierdzą, że zbyt duża ilość produktów mlecznych w naszej diecie, może doprowadzić do  nietolerancji laktozy. Jakie produkty spożywać? Jakie rzeczy wyeliminować z naszej diety? Przede wszystkim nabiał, wszelkiego rodzaju białe sery, mleko krowie czy jogurty oraz serki. Czym je zastąpić? Produktami bez laktozy. A najlepiej produktami z mleka ryżowego, kokosowego, bądź sojowego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here