Nietolerancja laktozy to utrata zdolności organizmu do trawienia cukru mlecznego i jedna z najczęściej występujących nietolerancji pokarmowych. W rzeczywistości choroba ta objawia się brakiem specjalnego enzymu – laktazy, który jest syntetyzowany w jelicie cienkim. Najbardziej zauważalnym objawem nietolerancji laktozy są problemy z układem pokarmowym – przede wszystkim wzdęcia i biegunka po zjedzeniu określonych produktów. Laktoza znajduje się w produktach mlecznych, dlatego w niektórych przypadkach należy je całkowicie wyeliminować z diety. Jak radzić sobie z nietolerancją laktozy?
Czym jest nietolerancja laktozy?
Nietolerancja laktozy to rodzaj alergii pokarmowej wywołanej spożywaniem produktów mlecznych. Nietolerancja laktozy może być również wrodzona objawia się u małych dzieci) lub nabyta w wieku dorosłym (na przykład po infekcji bakteryjnej). Objawy nietolerancji laktozy to dyskomfort w żołądku (wzdęcia, silny ból, biegunka, wymioty), trądzik i wysypka skórna, w niektórych przypadkach bóle i zawroty głowy. Aby określić obecność choroby, zaleca się wykonanie specjalnego testu w przychodni. Zazwyczaj objawy nietolerancji laktozy pojawiają się około 30-45 minut po spożyciu pokarmów zawierających tę substancję, takich jak mleko czy ser. Same objawy mogą się różnić w zależności od ilości laktozy, ruchliwości przewodu pokarmowego i tak dalej. W niektórych przypadkach alergia na laktozę rozwija się u dorosłych w wyniku choroby bakteryjnej lub wirusowej. W takim przypadku występuje całkowita lub przejściowa nietolerancja na produkty mleczne. Zwykle flora jelitowa jest odpowiedzialna za przetwarzanie laktozy, ale infekcja żołądka może zakłócić ten proces, prowadząc do nietolerancji. W takim przypadku zaleca się ograniczenie spożycia mleka i produktów mlecznych przez 3-4 tygodnie i zaczekanie na regenerację tkanek żołądka – istnieje duża szansa, że enzymy ponownie zaczną syntetyzować.
Co można jeść przy nietolerancji laktozy?
Czego nie jeść w przypadku nietolerancji laktozy: mleko, sery, jogurty, twarożek i śmietana, czekolada mleczna, lody, masło, majonez. Czasem laktozę można znaleźć również w takich produktach jak: chleb, makaron, ciastka i inne wypieki, margaryna, chipsy i inne przekąski, słodycze płatki śniadaniowe oraz kiełbasy i wyroby mięsne. Musimy również wspomnieć o produktach, w których na pewno nie znajdziemy laktozy, dlatego osoby z nietolerancją mogą je spożywać: mleko sojowe i migdałowe, warzywa, owoce, płatki owsiane, suszone owoce, ryby i owoce morza, mięso, przetwory i dżemy, jajka i produkty zbożowe. Aby mieć pewność, że nasz jadłospis jest zdrowy i nie zawiera laktozy, możemy zdecydować się na catering dietetyczny Częstochowa.