Choroba Crohna może być dziedziczna. Pojawia się w 15-20% przypadkach u rodzin, gdzie jest już jeden chory. Duża ilość białka w diecie także może być czynnikiem wpływającym na rozwój schorzenia. Inne przyczyny to nieprawidłowe działanie układu odpornościowego i bakterie.
Czym jest choroba Crohna?
Choroba Crohna to przewlekła choroba z rodzaju nieswoistego zapalenia jelit. Objawia się częstymi biegunkami oraz bólami brzucha. Najczęściej pojawia się u młodych ludzi w wieku od 20 do 40 lat.
Czynniki genetyczne wpływające na powstanie choroby Crohna
Choroba Crohna jest spowodowana między innymi czynnikami genetycznymi, w tym zaburzeniami występującymi w układzie odpornościowym. Naukowcy odkryli gen, który powoduje schorzenie u 20% osób. Pacjenci, w których rodzinie jest choć jeden chory, mają 15-20% ryzyko zapadnięcia na Crohna. Nie jest to jednak regułą i nie musi powtarzać się w każdej rodzinie, w której schorzenie się pojawiło.
Czynniki środowiskowe powodujące chorobę Crohna
Chorobę Crohna mogą wywoływać takie czynniki środowiskowe jak dieta. Ryzyko wystąpienia jej objawów może zwiększać duża ilość białka zwierzęcego i mleka w przyjmowanych posiłkach. Wpływa na nie także większa ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 w stosunku do kwasów omega-3.
Drobnoustroje, które wywołują chorobę Crohna
Choroba Crohna może być wywoływana działaniem dużej ilości patogenów. Osłabiają one śluzówkę jelita i sprawiają, że organizm nie potrafi usunąć bakterii z jego ścian.
Nieprawidłowe działanie układu immunologicznego a choroba Crohna
Crohn to autoimmunologiczne zapalenie jelit spowodowane błędnym funkcjonowaniem układu immunologicznego.