Choroba Crohna może być dziedziczna. Pojawia się w 15-20% przypadkach u rodzin, gdzie jest już jeden chory. Duża ilość białka w diecie także może być czynnikiem wpływającym na rozwój schorzenia. Inne przyczyny to nieprawidłowe działanie układu odpornościowego i bakterie.

Czym jest choroba Crohna?

Choroba Crohna to przewlekła choroba z rodzaju nieswoistego zapalenia jelit. Objawia się częstymi biegunkami oraz bólami brzucha. Najczęściej pojawia się u młodych ludzi w wieku od 20 do 40 lat.

Czynniki genetyczne wpływające na powstanie choroby Crohna

Choroba Crohna jest spowodowana między innymi czynnikami genetycznymi, w tym zaburzeniami występującymi w układzie odpornościowym. Naukowcy odkryli gen, który powoduje schorzenie u 20% osób. Pacjenci, w których rodzinie jest choć jeden chory, mają 15-20% ryzyko zapadnięcia na Crohna. Nie jest to jednak regułą i nie musi powtarzać się w każdej rodzinie, w której schorzenie się pojawiło.

Czynniki środowiskowe powodujące chorobę Crohna

Chorobę Crohna mogą wywoływać takie czynniki środowiskowe jak dieta. Ryzyko wystąpienia jej objawów może zwiększać duża ilość białka zwierzęcego i mleka w przyjmowanych posiłkach. Wpływa na nie także większa ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 w stosunku do kwasów omega-3.

Drobnoustroje, które wywołują chorobę Crohna

Choroba Crohna może być wywoływana działaniem dużej ilości patogenów. Osłabiają one śluzówkę jelita i sprawiają, że organizm nie potrafi usunąć bakterii z jego ścian.

Nieprawidłowe działanie układu immunologicznego a choroba Crohna

Crohn to autoimmunologiczne zapalenie jelit spowodowane błędnym funkcjonowaniem układu immunologicznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here