Soczewica, zdrowa i sycąca. Posiada ona łatwo przyswajane białko. Dodatkowo soczewica posiada mało kalorii oraz niski indeks glikemiczny. Soczewica posiada kwas foliowy, żelazo, dlatego polecana jest osobom z anemiom oraz wszystkim tym, którzy planują zajść w ciążę. Soczewica posiada cynk, magnez, fosfor. Warto ją spożywać regularnie. Jak się okazuje soczewica wykazuje działanie odchudzające. Obniża poziom złego cholesterolu. Przy tym jest produktem lekkostrawnym. W sprzedaży możemy spotkać soczewicą konserwową. Jednak świeżo ugotowana, jest zdecydowanie zdrowsza. Najlepiej ją dokładnie opłukać, kolejno wrzucić do wrzątku i gotować do miękkości. Soczewicę powinniśmy gotować nie więcej niż 15 minut.

 

Jakie soczewice wyróżniamy?

 

soczewicaWystępuje wiele odmian soczewicy. Mowa tutaj o czerwonej i żółtej, które są chyba najbardziej popularne. Ich czas gotowania nie jest długi. Soczewica sprawdza się w przypadku różnych past, będzie idealnym składnikiem do zupy. Wyróżniamy także soczewicę zieloną, która nie jest aż tak popularna. Zastępuje ona mięso, jest smaczna i powoduje uczucie sytości. Inną odmianą jest soczewica czarna, która pięknie prezentuje się na talerzu. Inną odmianą soczewicy jest brązowa oraz czerwona. Soczewica zawiera najwięcej białka. Powinny ją spożywać osoby dbające o linię oraz wszyscy chorujący na cukrzycę. Doceniana przez kobiety w ciąży oraz planujące powiększenie rodziny. Soczewica zawiera mnóstwo kwasu foliowego oraz żelaza. Dodatkowo jest świetnym źródłem magnezu, fosforu. Świetnie wpływa na cerę, poprawia pracę układu pokarmowego. Może być spożywana codziennie, gdyż jest lekkostrawna.

 

 

Rodzaje soczewicy i jej przygotowanie

 

Każdy wie, że świeżo ugotowana soczewica jest nie tylko smaczniejsza, ale przede wszystkim o wiele bardziej zdrowsza. Jej przygotowanie jest bardzo proste. Powinniśmy dokładnie przepłukać ziarna soczewicy i wrzucić do wrzątku, po czym gotować kilkanaście minut do miękkości. Soczewica czerwona i żółta świetnie komponuje się z curry. Gotuje się ją bardzo szybko. Soczewica zielona jest najczęściej wykorzystywana w kuchni. Będzie idealnym zamiennikiem mięsa. Soczewica czarna sprawdzi się w kwestii sałatek oraz zup. Soczewica brązowa pięknie komponuje się na talerzu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here