Olej rzepakowy

Właściwości lecznicze roślin bez wątpienia cieszą się coraz większą popularnością nie tylko w polskiej medycynie naturalnej, ale i w naszej codziennej diecie. Niezależnie czy chcemy zdrowo się odżywiać, czy doprowadzić do poprawy funkcjonowania naszego organizmu, staramy się sięgać po zdrowe i sprawdzone produkty.

Właściwości witamin rozpuszczalnych w tłuszczach

Olej rzepakowy zawiera niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu witaminy A, E oraz K. Witaminy te odpowiadają za szereg niezbędnych dla naszego życia funkcji.

Witamina A odpowiada za prawidłowe działanie naszych gałek ocznych. Jest jednym z najistotniejszych związków budujących odporność organizmu, przeciwdziałając zakażeniom, a także chroniąc nasz układ oddechowy przed drobnoustrojami. Niedobory tej witaminy objawiają się słabym widzeniem w nocy, łamliwością oraz wypadaniem włosów, skłonnościami do biegunek, zmianami skórnymi oraz kruchymi i słabo rosnącymi paznokciami.

Witamina E zwana jest również „witaminą młodości”  oraz „witaminą płodności”. U kobiet odpowiada za prawidłową owulację oraz prawidłowy rozwój płodu. U mężczyzn natomiast działa wspomagająco w produkcji zdrowego nasienia. Niedobory tej witaminy objawiają się wypadaniem włosów, osłabieniem widzenia, kłopotami z koncentracją, ogólnym rozdrażnieniem, anemią, a w skrajnych przypadkach niepłodnością.

Witamina K odgrywa istotną funkcję w procesie wytwarzania w wątrobie protrombiny, będącej ważnym czynnikiem krzepnięcia krwi. Witamina K pomaga również we wchłanianiu wapnia przez układ kostny. Niedobory tej witaminy objawiają się skłonnością do siniaków, obfitymi miesiączkami, słabą krzepliwością krwi, rozwolnieniem oraz kruchymi, skłonnymi do złamań kośćmi.

Naturalne zdrowie

Olej rzepakowy jest spożywczym olejem roślinnym wytwarzanym z rzepaku. Stanowi cenne źródło kwasów omega-3, mających działanie przeciwnowotworowe, a także spowalniające procesy starzenia, zaś jego regularne spożywanie zmniejsza ryzyko zaburzeń rytmu serca. Ze względu na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych i przeciwutleniaczy, znalazł również zastosowanie w codziennej pielęgnacji skóry oraz włosów.

Olej rzepakowy spożywany codziennie stanowi bez wątpienia istotny element zbilansowanej diety. W kuchni stosowany jest najczęściej do smażenia. Nadaje się jednak również idealnie do surowych warzyw, sałatek, kanapek i past. Co więcej, olej rzepakowy tłoczony na zimno, nie traci swoich zdrowotnych właściwości nawet podczas wysokich temperatur.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here