Czy wiesz, że istnieją produkty, których spożywanie ułatwi ci zajście w ciążę? Bez znaczenia jest to, czy dopiero myślisz o powiększeniu rodziny, czy od dłuższego czasu próbujesz zajść w ciążę. Poznaj produkty, które zwiększą twoją płodność.

Zielone warzywa

Brokuł, sałata, szpinak oraz inne zielone warzywa są bogate w kwas foliowy czyli witaminę B9, która przyczynia do prawidłowego przebiegu owulacji. Warzywa, będące źródłem kwasu foliowego powinni również spożywać mężczyźni. Sperma mężczyzn, którzy przyjmują witaminę B9 jest zdrowsza, co potencjalnie zmniejsza ryzyko choroby genetycznej u dziecka czy poronienia.

Fasola

Z przeprowadzonych badań wynika, iż kobietom, które spożywają białko roślinne dużo łatwiej jest zajść w ciążę, aniżeli tym, które jedzą białko odzwierzęce. Oprócz fasoli można również spożywać orzechy, tofu, soczewicę czy cieciorkę.

Pełnotłuste mleko

Naukowcy uważają, iż jedna porcja dziennie mleka o pełnej zawartości tłuszczu chroni przed niepłodnością. Do końca nie wiadomo, dlaczego tak się dzieje, jednak uznaje się, iż redukcja tłuszczu z mleka przyczynia się do zachwiania równowagi hormonalnej, a to z kolei znacznie utrudnia owulację.

Oliwa z oliwek

Produkt ten to jednonienasycony tłuszcz, który wykazuje działanie przeciwzapalne (to niezwykle istotne, bowiem stany zapalne zaburzają owulację oraz zapłodnienie) oraz zwiększa wrażliwość insuliny.

Ciemne pieczywo

Węglowodany złożone są dużo dłużej trawione przez nasz organizm, niż węglowodany przetworzone. Dzięki temu nie dochodzi do gwałtownej zmiany poziomu cukru oraz insuliny we krwi. Dlaczego jest to istotne z punktu widzenia zajścia w ciążę? Wskazuje się, że zbyt wysoki poziom insuliny we krwi może zaburzyć produkcję hormonów, które są odpowiedzialne za płodność. Dlatego też, zaleca się spożywanie ciemnego pieczywa, brązowego ryżu oraz makaronu z mąki żytniej.

Łosoś

Łosoś to bogactwo kwasów tłuszczowych omega – 3, które przyczyniają się do regulacji poziomu hormonów płciowych oraz zwiększają przepływ krwi. Ponadto, łosoś ma dużo mniej związków szkodliwych, np. rtęci, niż inne ryby tłuste.

Więcej porad zdrowotnych szukaj na www.kobitki.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here